Lista mea de bloguri

Lista mea de bloguri

luni, 10 noiembrie 2014

Patru modalități esențiale de a-i ajuta pe copii să respire mai mult

Ce cred copiii despre respirație

Pentru copiii cei mai mici, termenul “respirație” nu înseamnă mai nimic și dacă îl folosiți realmente, nu veți obține vreun răspuns. În loc de acest cuvânt, încercați mai degrabă „a mirosi”, „ a adulmeca” (a pufni), cuvinte pe care copiii le înțeleg și care le cere să respire mai adânc pentru a-i face să respire conștient.
Exagerați respirația șau mirositul îndeajuns ca acesta să poată fi auzit – abia după aceea veți vedea ceva schimbare în felul de a respira al copiilor. Spuneți copiilor că doriți să AUZIȚI respirația lor.
Cu copiii de sub șase ani, scopul este pur și simplu de a-i ajuta să respire din ce în ce mai adânc.
Iată patru feluri prin care i-am putea  ajuta să respire mai mult:
1.       Folosind vizualizarea
Fluturi mirosind flori: Faceți- I pe copii să ia poziția Fluturelui și cereți-le să își aducă nasul la picioare.

Mirosind flori și suflând în lumânariȚine-ți mâinile tale ca și cum ar ține o cupă, mirosind flori imaginare, suflați în lumânari cu cele două degete arătătoare.

Bule de respirație: Inspirați profund și imaginați-vă că odată cu fiecare expirare, dvs. expirați bule de pace și fericire sau iubire înspre camera în care sunteți.

2.       Făcând respirația să producă un sunet
Folosind accesorii
·         Flaute
·         Trompete
·         Fluiere

             Folosindu-ți corpul
·         Incantând OM
·         Incantând Hum
·         Sforăind
·         Căscând
·         Oftând
·         Strănutând
·         Fluierând ( sau încercând)
·         Respirația Darth Vader ( ca și respirația Ujjayi)

Respirația Valurilor: blochează-ți urechile cu degetele și ascultați sunetul propriei respirații. Sună precum valurile în ocean.
Când inspirați valurile vin mai aproape iar când expirați, valurile se retrag înapoi spre ocean.


3.       Adoptând respirația să miște ceva
Eșarfe, foi de hârtie sau ziar: suflați în fiecare obiect așa cum le aveți în fața dvs. suflați-le în aer sau în perechi.
Trecere prin Suflare: În fața fiecăruia sau așezați într-un cerc, pasați mingea folosindu-vă respirația-folosiți paie ca să ajutați copilașii să formeze forma potrivită pentru a sufla cu gura lor.

Suflarea mingilor de bumbac la distanță: Cât de deaparte poți să sufli mingea? Concurați între voi îmbunățățindu-vă perfomanța cu fiecare rundă. Puteți încerca să concurați în a aduce mingea în jurul camerei din cât mai puține suflături.
Pene: Faceți mișcări de pană folosindu-vă respirația. Încercați să suflați din gură sau din nas (ar fi mai ușor cu o nară astupată) sau sau suflați-le în sus.
4.       Combinând respirația cu mișcarea

Respirația Îngerului  Începe cu extremitatea brațelor tale până la corp. Când inspirați, ridicați aripile de înger ( brațele) iar când expirați atunci reveniți cu brațele la corp.

Respirația mașinii de spălat/ respirația elicopter
              Puneți-vă mâinile pe umeri și începeți să vă răsuciți partea superioară a corpului dintr-o parte în alta.
             Inspirați atunci când vă răsuciți într-o parte și expirați când vă răsuciți în partea opusă.

Respirația Elefantului/ respirația tăietorului de lemne
Stând cu picioarele depărtate, inspirați pe nas și ridică trompa ( brațe și mâini încrucișate) sus și expiră pe gură, lăsând să cadă trompa și corpul în jos.
Atinge și trage: Inspiră și ridică-ți brațele în sus, expiră cu o mișcare de tragere ( ca și cum ai trage ceva) și adu-ți brațele înapoi jos. Repetă de câteva ori.
Ridicat și ghemuit: Inspiri si te ridici și expiri și te ghemuiești.
Respiră și răsucește: așează-te spate în spate cu un prieten, și dați o minge sau orice alt accesoriu de la unul la altul prin răsucirea într-o parte sau cealaltă. Dați și primiti cu ambele mâini. Inspirați când primiți și expiră când dați.
Respirația Curcubeului: pe  o tablă albă sau o hârtie inspirați și trageți sus și expirați și trageți jos. Folosește diferite culori ca să faceți asta cât mai frumos.

Respirație și Mișcare: Întinde-ți brațele și începe să faci mișcări circulare dinspre mișcări mici circulare, mișcând doar degetele în timp ce respiri foarte ușor. Treptat faceți miscările și respirația din ce în ce mai mari până când întreg corpul se mișcă odată cu respirația.
Respirația autoîmbrățișării: Inspirați și deschideți brațele, expirați și imbrățișati umerii cu propriile mâini opuse. Repetă de câte ori vrei.
Pictarea Geamului. Este un exercițiu simpatic pentru iarnă care face ca respirația invizibilă să devină reală pentru copii. Faceți perechi și să expire pe gură spre un geam. Geamul se va aburi. Un copil stă într-o postură yoga spre geam, iar altul suflă până când forma de yoga se conturează pe geam.
Prin învățarea copiilor să respire mai adânc, noi îi putem ajuta să atenueze impactul multor probleme precum oboseala, depresia și anxietatea. Câteodată tot ce avem nevoie cu toții este mai mult oxigen.

Respirați adânc și vedeți voi înșivă rezultatele.

Autor Gopala Amir-Yaffe, instructor yoga copii și fondator Rainbow Yoga Kids

http://www.rainbowkidsyoga.net/
Traducere din http://www.doyouyoga.com/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu